Az ellen nem véd!

A Nucleum a 2023-as esztendő egyik legnagyobb szenzációja volt társasjátékos körökben. Pillanatok alatt kifogyott az első nyomás és már a kiegészítőt is bejelentették hozzá. Nem csoda, hiszen két első vonalbeli tervező együttműködéséből született. Simone Luciani és Turczi Dávid közös munkája. Ha valakinek a nevek nem csengenének ismerősen: Lucianit a Duzzasztóműről és a Darwin’s Journey-ről ismerhetjük, de több más játékát is teszteltük már itt a Dice and Decks-nél.

Zanza

Zanza

Már térdig járunk 2024-ben, mégis sok tavalyi újdonság tesztjével vagyunk adósak. Felgyorsítjuk a folyamatot és nem egyenként számolunk be részletesen. Ma öt játék rövid ajánlóját olvashatjátok, amelyek jártak az asztalunkon, de részletes játékbemutató nem készült róluk. Zanzásítunk!

Boszorkányság! - Interjú Hegedűs Robinnal

Érdeklődéssel figyeljük a Mindclash Games munkáját az Anachrony óta. Évek óta tudható volt, hogy készül egy középnehéz euro, ami a boszorkányok világát választja témának. Természetesen a Kickstarteren debütált, de nemrég a kiskereskedelmi verzió is elérhetővé vált. Kipróbáltuk, de ezúttal nem elemezzük a játékot, hanem a szerzővel, Hegedűs Robinnal beszélgetünk!

Evenfall

A társasjátékos újságírás rendszeresen használt, - már-már unalmasan ható módszere, - új megjelenések kapcsán a Mars Terraformálását vagy a Fesztávot használni referenciaként. Miért? Két olyan széles körben ismert, nagy hatású játékról van szó, amik már régóta a BGG Top100 elején vannak. Természetes, hogy sok szerzőt megihlettek, és sokan szeretnék bemutatni a maguk interpretációját.

Apiary

Van egy ősrégi vita arról, hogy mi a legjobb kiindulópont egy játék létrehozásakor. Vannak tervezők akik a témával kezdik, mások az alapmechanizmussal, újabban pedig egyes tervezők egy konkrét élményt tartanak szem előtt. Nincs rossz válasz és mindhárom módszer vezetett már olyan játékokhoz, amelyeket "minden idők legjobbjainak" tartanak. Hexák, fokozatonként erősödő munkások, nyersanyag és erőforrásgazdálkodás, ezekről a hozzávalókról jutott eszébe Connie Vogelmann-nak a Stonemaier Games-nél, hogy intelligens méhekről szóló játékot szeretne tervezni. Már messziről látszik, hogy a kész mechanizmusok köré álmodott témát a szerző, de ez nem baj. Az Apiary élvezetes játék lett.

Mosaic

Nemrég érkezett meg a boltokba a Mosaic - A civilizáció története című társas magyar kiadása, amiben egy ókori birodalom történetét élhetjük újra az alapítástól a virágkorig. A Földközi-tenger mellékén játszódik, de ez senkit ne tévesszen meg! A játék nem tart nekünk történelemórát a Római birodalom tündökléséről. Ezen kívül minden ízében más, mint a Concordia, ami szintén ezt a kort és földrajzi környezetet választja a játék témájául.

Karvi

A naptár átfordult ugyan 2024-re, de még mindig maradtak olyan játéktesztjeink a (most már) tavalyi újdonságokról, amelyek nem jelentek meg eddig. Essen után ismerkedtünk meg a Tokaido és a Reavers of Midgard szerelemgyerekével. Komoly szerepe volt abban, hogy idén a meglepetést mellőzve a vikingeket válasszuk az év témájául. 

Miket várunk 2024-ben!?

2024 meglehetősen gyenge évnek ígérkezik. Ez erős kijelentés az év első hetében, de reménykedünk benne, hogy ezután már csak kellemes meglepetések érhetnek. A BGG-n adatlappal rendelkező közel ezernyolcszáz 2024-es megjelenésű játékot átböngészve az a benyomásunk, hogy a kiadók azt a trendet másolják, amit Hollywood bemutatott az elmúlt években. Blockbusterek és folytatások… az újonnan megjelenő játékok közül leginkább azok körül van hírverés, amik egy sorozatot folytatnak, vagy valamilyen nagynevű szerző újdonságai. Éppen ezért a lista elejére igyekeztünk tudatosan más címeket választani. A lista hátsó traktusában azért mi is szerepeltetni fogjuk a híres szerzőket és sorozatokat.

Számvetés

2023 roppant izgalmas év volt a társasjátékos világban. Ma egy a szokásosnál is szubjektívebb tartalommal jelentkezünk. Értékeljük az évet egyetlen adatközlő (a cikk szerzője) adatai alapján és néhány kategóriában győzteseket hirdetünk. Ezen kívül felsoroljuk azt a 10 címet - az idei megjelenésű játékok közül -, amit ajánlunk a kedves olvasók figyelmébe. Kezdjük!

A Dél-Tigris bölcsei

Megérkezett Shem Phillips harmadik trilógiájának második része, a Scholars of the South Tigris. Mi ez pontosan? A szerző és állandó grafikus munkatársa Mico (Mihajlo Dimitrievski) sorozatokban gondolkodnak. Idehaza is nagyon jól ismertek az eddig megjelent részek. Az Északi-tengerről és a Nyugati Királyságról szóló darabok. Az első trilógia a viking törzsek életébe adott betekintést, a második pedig a Frank birodalomban játszódik. A jelenleg futó széria pedig az Abbaszida kalifátus idejébe repít minket a Közel-keletre.