5 társasjáték gémer szülőknek csecsemő mellé

Közzétette: Pisti, 2023 március 14

5 társasjáték gémer szülőknek csecsemő mellé. Bálint (4 hónapos) jóváhagyásával!

Gameplay

Életünk egyik legcsodálatosabb pillanata volt amikor megszületett kisfiúnk, nem is olyan régen, novemberben. Felforgatjuk egymás életét azóta is, és természetesen változtak lehetőségeink abban a  tekintetben is, hogy mennyi időt tudunk társasjátékokra fordítani.

Ebben a cikkben hoztam nektek 5 olyan játékot, melyek mostanában gyakran asztalra kerülnek nálunk. Természetesen más játékokkal is játszunk, de az előzetesen megfogalmazott szempontrendszerünknek most éppen ezek a játékok felelnek meg a legjobban.

Mutatom is, mik voltak számunkra a fő szempontok. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a játékok működjenek két fővel mivel ketten vagyunk itthon. Nem, a gyerek még sajnos kicsi ezekhez a játékokhoz. 😊 Ez mellett igyekszünk olyan játékokkal játszani, amik időben beleférnek az 1 órás keretbe, lehetőleg ki és elpakolással együtt. Van olyan játék ami végül azért került le a listámról mert ugyan több parti után viszonylag gyorsan pörgetjük, de a setupja megfelelő rendező híján igen hosszadalmas sajnos. (Faművesek) A játékokkal szembeni további elvárásunk az volt hogy kellően legyenek komplexek, értésétek jól: nem kell Lacerda magasságokba emelkedni, de érezzünk benne kihívást, dolgozzanak azok az agytekervények!

Első tétel és egyben egyik személyes kedvencem a listán az:

Aquatica

Aquatica

Az Aquatica tematikáját tekintve egy víz alatti fantasy világba kalauzol el bennünket, ahol minden játékos egy királyságot vezetve próbál felülkerekedni a többieknek. Céljaink elérése érdekében hősöket és különleges rájákat bérelhetünk fel. A játék nem fix körökre osztott, a végső győzelemhez feltételeket kell kiváltani, és itt jön a játék egyik érdekessége, hogy ezek a célok állítható nehézségűek. Az alapbeállítás általában lemegy fél óra alatt, de nehezebb célokkal a játékidő akár egy óra is lehet. Engedjétek meg, hogy kiemeljem a számomra zseniális játékmechanikát. A játékban egy kötelező főakciónk mellett számos mellékakciót végrehajthatunk, ez utóbbi leginkább a játékostáblánkba behelyezett kártyák feltologatását jelenti – mely igen sajátos flow élménnyel szolgál. Nem mellesleg a játék nagyon kék és nagyon jól néz ki az asztalon. Egyetlen hátránya hogy jelenleg nem érhető el itthon kereskedelmi forgalomban. Olykor 1-1 példány felbukkan használt csoportokban, mindenképpen csapjatok le rá!

Brazil Birodalom

Brazil

A Brazil Birodalomról kis túlzással ódákat zengtünk Balázzsal az egyik Podcast adásunkban. Teszteltük többször, ez a játék is zseniálisan működik 2 fővel, és simán végzünk 1 óra alatt. Ebben az egy órában pedig birodalmat építünk kőkeményen. Városokat, épületeket emelünk, felfedezünk, kereskedünk és bizony hadsereget is szervezünk mellyel harcolhatunk is ha éppen úgy tartja kedvünk. Nagyon szép íve van a játéknak, az egyedi hősök némi fűszerrel is szolgálnak, a grafikai megvalósítás szintén pazar. Sokkal, sokkal, sokkal jobban ajánlom mint a Scythe társasjátékot, működőképes két fővel. Ugyanis a Scythe szerintem minimum 4 főtől izgalmas.

Faművesek: Roll and Write

Faművesek

A Faművesek egyik aktuális kedvencem melyről külön bemutatót is írtunk korábban. Ott kiemeltem mennyi alkatrésszel dolgozik a játék, mely hátrány lehet setup szempontjából. Ezt felejtsük el a Roll and Write verzió esetében! A setup két szempillantás, és egy játékalkalom is megvan 20 perc alatt. A tematika hasonló mint a nagytesó esetében, szintén kockák segítségével teljesítünk megbízásokat. Segédek itt is rendelkezésünkre állnak, valamint rengetek eszköz és hatás ismerős lehet a nagyjátékból. Ez egy kellemes roll and write játék mely jóval izgalmasabb a tematikája miatt mint bármelyik Ganz Schön, megadva ugyanazt a flow élményt, amiért igazán szeretem ezeket a típusú darabokat. Mondok egy utolsó érvet, ha ez nem lenne elég: a játék ingyen letölthető BBG-ről, az alkotók által megosztva. (https://boardgamegeek.com/boardgame/375408/woodcraft-roll-and-write)

Mit keresel még itt, nyomás a BGG! 

Papírkazamaták

Papírkazamaták

Maradjunk még egy kicsit a rajzölős 😊 játékoknál. Nem gondoltam volna én sem, hogy a Papírkazamaták működni fog. A játék keresztezi a R&W műfaját a dungeon crawlerrel és leönti egy adag high fantasyvel. Működik. Nem kell sokat várni tőle sem story, sem mechanikát tekintve, ugyanakkor meglepően kiélezett és élvezetes csatákat szoktunk vívni benne hogy eldöntsük, kinek nevét foglalják majd dalba a bárdok. Valamivel több konfrontációt el tudnék viselni a játékban, de a kocka, a sárkány, a varázsló bőven kárpótol. A már lassan elcsépelt R&W flowt nagyon szépen adagolja a játék, úgy gondolom nagyon jó választás ez a játék akár egy dolgos hétköznap estére, akár azokra a percekre amikor gyermekünk éppen „enged” minket játszani.

Sagrada

Sagrada

A listát ezzel az absztarkt gyöngyszemmel zárom. A Sagrada-ban 90! színes hatoldalú dobókockával kell minél szebb és pontosabb ólomüveget terveznünk a katedrális ablakához. A közös készletből választ mindenki kockát melyet lehelyezhet a nyílt közös cél, és az egyéni titkos cél minél pontosabb teljesítéséhez. Az egyik olyan játék ez, melyben az sem zavar, ha éppen nem nyerek, mert a végére valamiféle szép és elfogadható produktum azért kikerül a kezeim közül. A szabályok végtelenül egyszerűek, mégis a végső győzelemhez meglepően jól kell meghozni döntéseinket, ezáltal kellő mélységet adva a játékhoz. Mindezt megkapjuk 0 setup mellett fél órában.

Ez volt tehát a mi aktuális itthoni társasos listánk egy 4 hónapos gyermek mellett. Kíváncsian várom visszajelzéseteket arról, ti milyen más játékokat ajánlotok időhiányban szenvedő gémer háztartásoknak!