Dűne - minden egy helyen

Közzétette: Gábor, 2023 január 20
Címkék

Homokból előtörő Shai-Huludként ütötte fel a fejét a Dűne mánia az elmúlt években. Az eredeti regényfolyam első része 1965-ben jelent meg, azóta is a legjobb science fiction regények közt tartják számon, de műfaji korlátokat átlépve nem csak a tudományos fantasztikum rajongói olvassák, széles közönség vette a kezébe. Az első filmes átirat is a 40 felé közeledik már. Az első társasjátékos feldolgozás pedig ennél is öregebb; 1979-re datálódik. Jelenleg 8 (10) féle Dűne… társasjáték és kiegészítő tart számot az érdeklődésünkre. Megpróbálunk ezek közt rendet tenni.

Saját élményem alapján írom ezt a cikket. Tegnap egy régi motorosnak, egy rutinos gémernek próbáltam én, Dűne rajongó elmondani, hogy hány féle játékkal idézhetjük az asztalunkra Arrakist, de az ötödik említése után már követhetetlenné vált. Ma összeszedem írásban, képekkel, hogy melyik játék milyen!? A BGG 38 találatot hoz a Dűne témájú társasjátékoknál, ezt a listát észszerűsíteni fogom, és csak azokat veszem be, amikről lehet idehaza hallani és esetleg reális esély van beszerezni. Jöjjön a lista!

Dűne Árulás: Ez egy szociális dedukciós játék. A műfaj zsáneréhez illeszkedően rövid 20-40 perces játékidőt és parti hangulatot ígér. A regényben is a Harkonen és az Atreides ház a két legfontosabb. Ebben a játékban az ő embereikként kell a titkos identitásunkat megőrizve és az ellenfélét felfedve csatát nyernünk. BGG-n a béka ülepe alatt van az értékeltsége, pedig nem akárkit, Don Eskridge-t, az Avalon szerzőjét kérték fel a játék megtervezésére. Ha valaki kedveli a rövid, könnyű szabályrendszerű, titkos szerepes játékokat és a Dűne univerzumát; jó választás lehet a Dűne – Árulás. A Deltánál kapható magyar nyelven is.

Dűne - Árulás, ez a titkos szerepes játék
Dűne - Árulás, ez a titkos szerepes játék

Dűne: Homokba temetett titkok (angolul Dune: House Secrets): a Vinenna Connection szerzőjének a történet vezérelt kooperatív játéka. Nagyon komoly kritikákkal illette a nemzetközi sajtó. Állítások szerint a helyzetei túl egyértelműek, nem teremt igazi döntési szituációt. Az igencsak vegyes képet mutató nemzetközi fogadtatás ellenére megjelenhetett a Reflexshop gondozásában magyarul. Reménykedünk a tesztelés utáni kellemes csalódásban, mert ötletnek kiváló egy a Dűne világában játszódó ameri játék!

dune2
Dűne - Homokba temetett titkok, ez a történet vezérelt ameri

Dűne: Impérium: talán ezt kell a legkevésbé bemutatni! A BGG-n a TOP20-ba verekedte magát, jelenleg a 12. helyen áll. Ez egy euro. A munkáselhelyezés és a pakliépítés fő mechanizmusai fűtenek egy csatajátékot. Maximum 10 fordulón át igyekszünk az erőforrásaink beszerzésével minél nagyobb sereget gyűjteni, vagy az intrikakártyákat minél jobban használni, hogy sok csatát megnyerve mi lehessünk az Arrakis urai. Kiváló játék, többről van szó benne, mint hogy euro mechanizmusok hajtanak egy csatajátékot. Érezhetően tematikus is, no nem annyira, mint az ezután következők, de euro játékhoz képes kiváló ebből a szempontból is. Egyetlen hibája, hogy két fővel csak komoly kompromisszumok árán lehet vele játszani. (Egy fiktív harmadik játékost kell beiktatni. Ha csak ketten vagytok, és nem ragaszkodtok a témához, akkor érdemesebb az Arnak elveszett romjait választani, ami hasonló döntési helyzeteket kínál, de két főre jobban optimalizálva.)

dune3
Dűne Impérium - ez a munkáslehelyezős, pakliépítős euro

Dűne: Impérium exkluzív kiegészítő: a fenti játék deluxe add on set-je. Minden van benne, mi szem-szájnak ingere. Az alap játék fa jelölőit és ügynökeit (így hívja a játék a munkásokat), stílusos műanyagokra cseréli és kapunk egy jól használható rendezőt. Nagyon hangulatos, az ára viszont sejteti, hogy azoknak készül, akik érzik magukban a rajongói elköteleződést a Dűne Impérium társasjáték iránt (az alapjáték kb. 20.000,-, ez a kiegészítő pedig 25.000,-)

dune4
Dűne Impérium exkluzív kiegészítő csomag: ebben vannak a műanyag katonák...

Dűne: Impérium - Az Ix felemelkedése: a Dűne Impérium első kiegészítője. Új frakciók, új helyszínek, új mechanizmusok, tematikus újdonságok… Szerkesztőségünk még nem tesztelte, azonban a fellelhető információk alapján ígéretes. Már kapható magyarul.

dune5
Dűne: Impérium - Az Ix felemelkedése kiegészítő

Dune: Imperium – Immortality: az Impérum következő kiegészítője. Szintén kiváló értékelésekkel a mellényzsebben. Várjuk a magyar megjelenéséről szóló bejelentést! Itt lehet figyelni a kiadó újdonságait: Reflexshop.

dune6
Dune Imperium - Immortality: ez a magyarul még nem megjelent második kiegészítő a Dűne Impérium játékhoz

Dune (alcíme: a game of conquest diplomacy & betrayal, magyarul nem jelent meg): Ez A Dűne társasjáték! A háborús diplomáciát asztalra álmodó játékok közül is kiemelkedik ez a szabályrendszerében monumentális darab. A mai mércével mérve viszonylag szolid eszközkészlettel varázslatosan teszi elénk a regény hangulatát. A 6 legfontosabb frakció mérkőzhet egymással, hogy megszerezze az irányítást a Sivatagbolygó fölött. Minden politikai erő olyan egyedi játékosképességekkel rendelkezik, amik a könyv alapján illenek a csoporthoz, amit vezetünk. Az eredeti játék 1979-es kiadása csak kisebb dizájnbeli és szabályrendszerbeli korszerűsítésen esett át, ezt adták ki 2019-ben az eredeti játék 40. születésnapjának évében, újra. Igazán lelkes Dűne rajongóknak, csak ez a játék fog megkérdőjelezhetetlen élményt adni! A kompromisszum, amit kér: legjobb hat fővel játszani és a játékidő is elérheti a 6 órát. A Dűne-világáért nem rajongó tisztelt olvasónak, azzal mutatjuk be a játékot, hogy a Root megjelenése előtt ezt tartotta a nagyközönség, AZ aszimmetrikus wargame-nek. Manapság is sok összevetésben szerepel együtt a Root-tal. (Létezik két jelenleg nem kapható kiegészítője.)

dune7
Ez az "eredeti" Dűne játék! (6 ember, 6 óra, epikus csaták, diplomácia és intrika)

A Dűne: A hódítás és diplomácia játéka: az előbbi játék kistestvére. (Hódítás, területbefolyásolás, csata, eltérő játékosképességek itt is van!) A hatórás játékidőt összenyomták egy órára, a résztvevők számát, pedig 2-4 főre. A szabályrendszeren is sokat egyszerűsítettek, (de felkerült a dobozborítóra Jason Moma és Timothée Chalamet. Mindenki eldöntheti maga, hogy ez javítja vagy rontja a játékélményt!) Hamarosan érkezünk a játék részletes tesztjével, a magyar megjelenés apropóján. Egyelőre komoly fenntartásaink vannak, mert az eddig tudható információk alapján, sajnos az egyszerűsítések oltárán fel kellett áldozni sok olyasmit, ami a játék közelebbről vett indentitásához tartozott szorosan. A szerzők azonosak az eredeti Dűne játék alkotóival, ezért szívesen megadjuk neki az esélyt a kellemes csalódás reményében.

dune8
Az előző játék egyszerűsített változata.

Arrakis: Dawn of the Fremen: Bill Eberle, Jack Kittredge, Peter Olotka, Greg Olotka, Jack Reda; a nagy öregek, akiknek az 1979-es játékot is köszönhetjük. Volt még mondanivalójuk a rajongók számára. Több, mint száz generációval járunk azelőtt, hogy az Atreides-ek az Arrakisra érkeztek volna. A játék középpontjában a Fremen vezetők nehéz döntései állnak, amikor is alkudoztak, együttműködtek, versenyeztek a zord arrakisi környezetben a szűkös erőforrásokért, valamint az általuk sietch-nek nevezett közösségi barlangok létrehozásáért. A játékosok ilyen vezetők bőrébe bújhatnak, a fentieken felül pedig fegyverek kifejlesztése, és a homokférgek csatákban való bevetése teszi még izgalmasabbá az élményt! Ez egy egészen eltérő hangulatú háborús diplomáciai játék, mint az eredeti. A szerzők itt valami egészen mást akartak elmondani ugyanarról a világról. Ajánlott fekete öves rajongóknak!

dune9
Ez a bolygó régmúltját felelevenítő háborús játék.

Végül, de nem utolsó sorban: Dune: War for Arrakis: a CMON is beszállt a Dűne őrületbe, a szokásos CMON stílusban. Grandiózus játékelemek, hozzá illő áron. 1,3 millió dollár gyűlt össze a játék Kickstarter projektje során. Ez egy 2023-ban (vagy később) érkező, alapvetően két fős csatajáték lesz, ahol az Atreides és a Harkonen ház csatáit vívhatjuk meg aszimmetrikus felállásban. (A BGG 1-4 játékos részére ígéri. Lesz lehetőség a császáriakkal és a fremenekkel is beszállni.) Máris bejelentettek hozzá két érkező kiegészítőt. A játékélményt pedig úgy írják le, hogy egészen más lesz, mint az eddig készített összes Dűne játék. A szerzők nagyon nagy nevek: Marco Maggi, Francesco Nepitello. Az ő fejükből pattant ki a War of the Ring játék is, ezért a CMON túlműanyagozott, túl mozisra hangolt stílusa ellenére várjuk a megjelenését. (Addig is kipróbálható tabletop simulator-on, ha valaki hajlandó számítógépen társasozni.)

dune10
Ez lesz a CoolMiniOrNot feldolgozásában megjelenő nagyszabású játék.

Bónusz: Conqueror of Dune: ez egy ’print and play’ játék egy a szerkesztőségünk számára ismeretlen szerző műhelyéből! Ha valaki próbálta, kérjük, írja le a tapasztalatait!

dune11
Ez pedig az alig ismert PNP játék.

Írjátok meg a tapasztalataitokat és a véleményeteket bármelyik Dűne játékról! Mi az, amit nem lett volna szabad kihagyni a cikkből? Vannak még hidden gem-ek a Dűne társasjátékok között? Melyik Dűne játék a legjobb szerintetek!?