A sok mechanizmus között gyakran könnyű elveszni. Gábor cikkein keresztül megismerkedhettetek rengeteggel közülük, de a mai napon jöjjön egy könnyedebb téma, méghozzá a Roll and Write, ami valójában két mechanizmus ötvözete, ahogy arra a szemfülesebbek már rájöhettek, a kockadobásé és a jegyzetelésé. Azt gondolhatnátok, hogy akkor mindent megtudtunk és itt véget is ért a cikk, de szerencsére még van mit beszélni a témáról, mindenki nyugodjon meg, öveket becsatolni! 

A Roll and Write játékokat többnyire könnyedségük miatt szeretjük, ugyanakkor a legjobb darabokra jellemző, hogy úgy veszünk el a világukban, hogy észre sem vesszük. Jellemzően rövidebb darabok tartoznak közéjük, és gyakran egy-egy játék után nem tudunk leállni, újabb körbe kezdünk. A kockadobás és a látszólagos vagy valós taktikázás és koncentrálás beszippant minket és magával ragad arra a negyed-háromnegyed órára, amíg a játék tart. Kiemelném az előző mondatban elhangzott „látszólagos vagy valós taktikázás” részt. Ezekben a játékokban gyakran nehéz megállapítani, hogy a kocka kegyeiből nyerünk vagy tényleges szerepe volt benne a taktikának és a stratégiának, esetleg mindnek köszönhetjük a győzelmünket. Mindenesetre, ha az ember szereti ezt a játéktípust, véleményem szerint jobb, ha elnéző a játékkal, és nem veszi a szívére, ha kikap egy-egy menet során. 

Ezen a terepen is igaz, hogy vannak gyengén és erősebben tematizált játékok, (Ganz Schön Clevertől a Long Shotig vagy azon is túl), viszont talán erre a műfajra igaz leginkább, hogy a készítők gyakrabban erősen nagylelkűek, és egy-egy Print and Play darabot ingyen, vagy gombokért megkaphatunk, hogy utána sok-sok kellemes órát töltsünk el a kinyomtatott lap fölött. A papírlapon felül pedig csak néhány tollra és dobókockára van szükségünk. A cikkünk végén lévő linken találtok egy gyűjteményt az ingyenes RnW játékokról, melyeket a BGG népe gyűjtött össze nekünk. 

 

És persze nem maradhat el az sem, hogy melyik darabok tettek ránk legnagyobb hatást: 

 

Calavera

Vár a karnevál! A Calavera egy igazi push your luck játék, ami óriási interakcióval operál 2-4 játékos számára, ugyanakkor szinte bárkinek megtanítható, akinek van két szeme és a két füle között némi szürkeállomány, ellenben élvezi az is, aki már régebb óta játszik és akár komolyabb játékokkal is. Nincs sok holtidő, mindenki csinál mindent, de legalábbis feszülten figyel és sokat nevet. Minden játékos kap egy darab papírt, amin x-elni kell azt a színt, amit a kidobott színek közül kiválasztott. A kockák újradobhatóak, de ha túl sok az x egy színnél, az akár mínusz pontot is érhet, úgyhogy célszerű egy szint után lezárni a sorokat. Lényeg a lényeg: Igyekszünk minél több győzelmi pontot behúzni (de nem túlszaladni egy határon mert az pontlevonással jár). És persze közben szivatni a másik játékost is.
 

 

Egy okos húzás

Az Egy okos húzásban hat különböző színű kockát dobunk és ezek közül választunk. Az alapján, amit választottunk, x-elünk a pontozólapka különböző területein. Ezt háromszor megtesszük, végül a maradék kockából választ egyet a többi játékos és az alapján ők is x-elnek a saját pontozóterületükön. Ugye, milyen egyszerű? Hát koránt sem. Az egyes kockák különbözőképpen működnek együtt a pontozólapka területeivel, illetve úton-útfélen kapunk bónuszokat, amik extra akciókat és jelölési lehetőségeket biztosítanak nekünk. Az Egy okos húzás egy gyors pontsaláta, amiben bőven van lehetőségünk törni a fejünket nem csak azon, hogy mi mit jelöljünk, de azon is, hogy milyen kockákat hagyjunk meg az ellenfeleinknek. 

 

Find the Source 

Csibu játékát már korábban is véleményeztük egy adásunkban. A Find the Source egy erősen tematizált játék, amiben egy virtuális világban próbáljuk megtalálni a Forrást, miközben az egyes helyszínek között közlekedünk, akciókat hajtunk végre, ügynököket győzünk le és nyomokat gyűjtünk. Ez a játék is okosan használja a kockát, itt az akcióink számát kapjuk meg kockadobással az adott fordulóra, és két érték közül választunk. Ha több akciót szeretnénk a körben, akkor a büntetést is el kell fogadjuk. Erősen kell számolgassuk, hogy és milyen akciókat hajtunk végre, hogy ne fussunk ki az időből és erőforrásokból, valamint lehetőségünk van 3 különböző térképen is próbára tenni magunkat, ha már túl profik vagyunk. 

 

Roll n Cook

A Roll n Cookban séfeket alakítunk és a feladatunk az lesz, hogy a kidobott kockákból összegyűjtött alapanyagokból a lehető legtöbb pontot érő menüt főzzük meg. Ennél sokkal többet nem is tudok mondani a játékról. De azért mégis. 12 fordulón keresztül kell összekombóznunk az alapvető élelmiszerekből az egyre komplexebbeket és végül a kész fogásokat, de itt is figyelnünk kell, hogy melyik ételt készítjük el. Van, amelyik kevesebb pontot ér, van, amelyik többet, továbbá minél többször készítünk el egy ételt, annál több bónuszt biztosít a számunkra. Pörgős, aranyos játék, ami egyben nagyon számolgatós is! 

 

Long Shot: The Dice Game

Megszólal a csengő és a lovak egyszerre rugaszkodnak el, hogy vad vágtában egymást lehagyva elsőként érjenek a célba. A pénztárcánk a kezünkben, és feszülten figyeljük a poros pályát, hogy még gyorsan le tudjuk adni a tippjeinket, ahogy halad előre a verseny. Remélhetőleg jó sok pénzzel térünk haza a végén, hogy az asszony szemébe tudjunk nézni és ne kelljen a lábtörlőn aludnunk. Ismét. 

A Long Shot talán az egyik legjobban sikerült RnW játék, amivel valaha találkoztam. Ugyan a grafikája megosztó, de szerintem határozottan jól sikerült játék. A kockadobás mindenkire hatással van és szerintem kiválóan adaptálták a játékot 1-8 játékosra úgy, hogy mellette nem nőtt meg a játékidő. Roll and Write műfajhoz képest meglehetősen sok lehetőségünk van, viszont nem megy át AP-zásba, mégis az utolsó pillanatig hihetetlenül izgalmas élményt nyújt. Laminált játékelemekkel és 8 darab kis filccel érkezik, valamint több kártyaszettel az újrajátszhatóságért. 

 

Természetesen sok játék a listánkon van, amikhez várhatóan a jövőben még szerencsénk lesz úgy, mint a Roll for the Great Old Ones! 

 

Összefoglalva nagyon szeretjük a roll and write játékokat. Kellemes és változatos játékélményt nyújtanak gyors tanulhatóság mellett, mégis képesek gondolkozásra bírni. Némelyikkel leülhetünk akár anyóssal is játszani, és csak kocka és írószer kell hozzájuk. És persze a print and play verziót többnyire egy kávé áráért megkapjuk. 

 

És végül szerepeljen itt a várva várt link, remélem, nem csak ezért olvastátok végig a cikket: 

https://boardgamegeek.com/geeklist/231820/free-roll-write-games 

 

Nektek mi a kedvenc Roll and Write játékotok? Írjátok meg a Facebook poszt alatt kommentben!